02.11.2012 - Hamsuns Rike er et perfekt utgangspunkt for å nyte himmelens eget fyrverkeri. Men hva er egentlig nordlys? Hvordan oppstår nordlyset? Når kan vi se nordlyset i Hamsuns Rike?

Se film av nordlysets dans over Hamsuns Rike her

Lag ditt eget nordlys her 

Nordlys opptrer ofte som flimrende gardiner eller høye røyksøyler over nattehimmelen. Fargen er en lysende grønn, ofte med et snev av rosa langs kanten og noen ganger med et dyp lilla kjerne.  Lysfesten eksploderer gjerne i et minutt eller to, og når det hele er over lurer du på om det var ekte eller bare en arktisk fantasi.

Vitenskapen bak nordlyset

Nordlys oppstår når partikler fra sola treffer atmosfæren på jorda. Sola slynger ut enorme gasskyer (solvinden) av varierende styrke. Når partiklene møter jordas magnetfelt, blir de ledet mot en sirkel rundt magnetiske Nordpolen, og det er energien som frigjøres som er nordlyset. Kraftig aktivitet på sola kan føre til nordlys tre til fire dager etterpå.

Levende legende

Ikke  overraskende har nordlyset vært gjenstand for historier og legender så lenge det har vært mennesker under nordlyshimmelen. Nordlyssymboler er funnet på samiske sjamantrommer. Fenomenet har flere ulike navn på samisk, for eksempel Guovssahas, som betyr ”lyset som kan høres”. Samene forbandt nemlig nordlyset med lyd. I vikingtiden ble nordlyset betraktet som valkyrienes skjold.

Vær tålmodig

Når du drømmer om og planlegger å se nordlys, er det viktig å huske på at det er helt styrt av naturen som elsker å leke gjemsel. Å observer aurora borealis er derfor ofte en kamp mellom din tålmodighet og nordlyset, og derfor kan det være lurt å sette av noen dager i nordlys-området. Når lyset endelig åpnebarer seg på nattehimmelen, er ventingen glemt. 

Se nordlys i vinterhalvåret

Du glemmer aldri første gang du ser nordlyset åpenbare seg på nattehimmelen. Det er størst sjanse for å oppleve fenomenet sent på høstensamt om vinteren/tidlig vår. Mellom høstjevndøgn og vårjevndøgn (21. september til 21. mars) er det mørkt mellom klokken 18.00 og 01.00 når det størst sjansen til å se lysene, og det øker sjansen for best mulig opplevlese.

Kommer du til Nord-Norge i desember eller januar, kan du oppleve mørketid med atmosfæriske kveldene og korte dager. I februar og mars er dagene lengre og du får se mer av snøkledde landskapet på dagtid, mens detfortsatt er mørke kvelden med maksimal sjansene for å få se nordlyset.

Det er imidlertid ingen garanti for å oppleve fenomenet nordlys. Noen uker opptrer det uforglemmelige lysshowet flere ganger én kveld, men dagen etter kan være for tett snødrev eller ikke nordlys i det hele tatt. Jo mer tid du setter av, jo større sjanse er det selvsagt for at du får oppleve nordlyset.

Se nordlys i Nord-Norge

Teoretisk sett kan nordlyset oppleves over hele Norge, men sjansen erbetydelig høyere i Nord-Norge enn resten av landet.

Nordlys-beltet treffer Nord-Norge i Lofoten, og følger kysten helt opp til Nordkapp. Det finnes ingen områder i verden der det er større sjanse til å se lysene. Du kan ofte se det samme nordlyset i Lofoten som i Tromsø, men fra en annen vinkel. Tørt vær gir klar himmel og siden det gir størst sjanse er det statistisk sett størst sjanse for å se nordlyset i innlandet. På kysten er det imidlertid ofte klarere vær.  

For å få fullt utbytte av showet du uansett bør unngå fullmåne og steder med mye lys som kan gjøre opplevelsen betraktelig blekere. Husk også å kle deg godt.