03.06.2015 - Hamsuns Rike er et eldorado for aktive barn som liker å oppdage, utforske og oppleve!

Hamsuns Rike består av de naturskjønne kommunene Hamarøy, Sørfold og Tysfjord i Salten i Nordland. Og det er nettopp naturen som gjør stedet til en perfekt plass å ferdes med barn i alle aldre. Hamsuns Rike har en variert og nær natur, som lett tilpasses dine ønsker og behov – fra hvite sandstrender og fjæreliv, fiske i vann og hav til fjell, skog og et yrende dyre- og fugleliv. Og det beste av alt: det er uberørt og klart for å bli utforsket! 

Vi har også med en egen barnefestival: Barnas Fredsfestival 11. juli 2015!

Ikke «syden» – Salten!

Du trenger ikke dra til Syden for å finne kritthvite sandstrender, og enda bedre enn det – sandstrendene i Hamsuns Rike er ikke fylt med parasoller og pågående iskremselgere. Her kan barna boltre seg fritt mens de oppdager tangsprell og fanger kreps. Du kan plukke dine egne blåskjell til kveldskosen (husk og sjekk blåskjellvarselet), eller lage krabbestenger og fiske etter krabbe – barna vil elske det! Vil du på fisketur, men har ikke båt? Fortvil ikke, Hamarøy Fjordtur tar deg med på en ekte fiskeopplevelse barna sent vil glemme. Skipper Kurt og båten Havøyjenta vet hvor fisken er!

Skogens konger og dronninger

Lett tilgjengelig er leken, når naturen ligger for dine føtter – i Hamsuns Rike kan alt skje, spesielt hvis du vandrer i Pans Skoger ved Hamsunsenteret på Oppeid i Hamarøy. Pans Skoger er en leken opplevelsessti for barn i vakker natur. Du kan også utforske skogen sammen med Hamsunsenterets skogvoktere. Bli med på eventyr i de mystiske skogene hvor skogsguden Pan bor! Fortellerstund i Pans skoger: Fredager i juli: 3., 10., 17., og 24. juli kl. 12.00.

Eller du kan oppdage «uoppdaget land» ved bare å traske av gårde dit beina tar deg. I Hamsuns Rike er det mange oppmerkede turstier, og du finner våre turkort med kart og beskrivelse av turene enten på nett eller hos overnattings- og opplevelsesbedriftene. Hva med å ta med telt og gi barna en opplevelse de sent vil glemme? Kanskje ved et fiskevann eller ved et spektakulært klatretre!

Og når vi snakker om klatring, Sleppen Klatrefelt er en boltreplass for både voksne og barn, og også tilrettelagt for funksjonshemmede. Ta enten kontakt med Hamarøy Klatreklubb eller, dersom du er dreven i faget – utforsk området på egenhånd.

Å plukke sitt eget lørdagsgodt

Glem Freia og Candy King, på Bjørklund Gård kan barna selv være med å plukke de herligste bringebær i åkeren sammen med Borghild. Bærene kan spises i fjøskafeen, hvor det serveres både bringebærsaft, boller og andre godsaker som er laget i seinovnen – eller tas med videre på reisen. Gården ligger på Styrkesnes i Sørfold, og er den perfekte avstikker på vei gjennom Hamsuns Rike. På Kobbelv Vertshus kan man stoppe å se på trollet under broa i Baggfossen eller besøke den gamle gården på Husmannsplassen Kjevik - et levende museum som ofte har demonstrasjoner av gammelt håndverk og tradisjonelle aktiviteter og salg av lokalproduserte lefser. Hvis du og familien ønsker å lære mer om hvordan man kan lage god mat ute, kan Heges MatOpplevelser ta dere med på tur og vise dere hvordan man lager god turmat av det man finner i naturen.

Dyra på gården

Barn elsker dyr, og dyr elsker barn - og på Øverås Gård på Finnøy i Hamarøy elsker de begge deler. Her kan de voksne kose seg i solveggen med Ann Merethes utsøkte lokalmat mens barna hilser på hester, geiter, katter, høner og kyr – og ikke glem stuegrisen «Aleksander Rybak» som kan gå på to bein! Her er det også en liten gårdsbutikk som mor kan få shoppet litt i – både såper, pynteting og lokalprodusert mat.

Innetid

Det er nok å ta seg til i Hamsuns Rike, og ikke bare ute. Utforsk Hamsunsenteret, det rare, store huset med piggsveis og skjeve gulv, eller besøk Ordsmia og Snekkerbua i Knut hamsuns Barndsomshjem. Besøk Ordsmia og Snekkerbua i Knut Hamsuns barndomshjem. Som barn var Knut opptatt av ord og bokstaver. Han skrev på himmelen, risset inn ord på trærne og i duggen på vinduet. I Ordsmia er du ordsmed og får leke deg med ord og bokstaver. Hamsun var også en ivrig spikker. I Snekkerbua får du prøve gammelt verktøy og snekre det du vil.

På bruktbokhandelen Hamarøy Vekst har de masse barne - og ungdomsbøker. Gå innom for å finne en spennende eller koselig bok om dyr, folkeslag, verdensrommet, eller tegneserier, hobbybøker og klassikere som for eksempel "Jungelboka", "Huckleberry Finn" og legg opp til en koselig innedag. Idunngården har en stor hage som er perfekt å boltre seg i. Hit kan du ta med deg den nye boka di i lesekroken, og i gårdens eldhus har det vært lekestue for gårdens barn i mange år. Her er det nok mange som vil kjenne seg igjen fra sin barndoms verden. God og hjemmelaget mat serveres i kafeen. Hvis du drar videre nordover kan du la barna lære om samisk kultur på Arran Lulesamiske Senter i Tysfjord.

Leggetid

Hamsuns Rike har ulike overnattingstilbud, både full service og selvhushold:

  • Kobbelv Vertshus ligger i Sørfold og er et fullskala hotell med alle fasiliteter
  • Sentrumsgården Motell ligger rett ved Idunngården på Oppeid. Her er store og moderne rom med mulighet for barneseng og ekstrasenger, eller stor god leilighet. Selvhushold. 
  • Sommersel Marina er et stort og moderne feriehus med nydelig beliggenhet ved havet. Stedet har egen kai. Båt og kano kan leies, selvhushold.
  • Tranøy Fyr får du overnatting utenom det vanlige. Fyret ble tent første gang i 1864 og bevart for ettertiden slik det var etter siste utbygging for 75 år siden. Et lite samfunn som var arbeidsplass til fire, heimen til familie og barn, en fjøs til husdyra og om sommeren 300 ærfugelreir. Nå kan du overnatte i husene og besøke den koselige kafeen i båtnaustet.

Velkommen til Barnas Rike!