23.04.2015 - Lokal mat en viktig del av opplevelsen når vi er ute å reiser. Nord-Norge har masse spennende å tilby, blant annet spesialiteter innen fisk, elg, lam, hval, honning og bær.

Hamsuns Rike er bygdenes rike uten et klart sentrum, og du finner ingen store byer eller kjederestauranter her. Du finner små kafeer tilknyttet gallerier og museer, gårdskafeer, gatekjøkken og restauranter og kanskje en kafé drevet av den lokale foreningen i bygda.

Møsbrømlefse

Møsbrømlefse er en av de mest kjente tradisjonsrettene i Salten. Det er en lefse med varm prim, rømme, smør og noen ganger sirup. Den serveres litt forskjellig fra sted til sted, så denne bør du prøve flere steder for å finne din favoritt.  Møsbrømlefse får du blant annet på Kobbelv Vertshus og hos LefsPia i Steigen.

Elg og lam

Elg og lam er matressurser vi har mye av i vårt rike. Spør etter elgkarbonadene til Kobbelv Vertshus, eller kanskje har den lokale kafeen elggryte på menyen i dag? På Hamarøy Hotell får du tak i lam fra Krokan Gård, enten som filet eller som en liten rett. Flere av serveringsstedene på Tranøy har også lokalt lam på menyen.

Hval

Hvert år jaktes det hval i Vestfjorden fra mai til august, og da er det muligheter for å smake denne delikatessen flere steder. Hval egner seg godt marinert eller røkt i en salat eller grillet. Carpaccio av hval, sammen med ost fra Kjerring Gård og litt rå løk er en enkel og fantastisk kombinasjon som må prøves. Eddiken du benytter sammen med den gode oljen får du fra Bjørklund Gård – hjemmelaget bringebæreddik produsert på egendyrkede bær.

Søte saker

Til dessert må du make våre ekstra gode bær og rabarbra. Midnattssola gir ekstra sødme til blåbær, bringebær, molte og rabarbra. På Bjørklund Gård er det mulig å plukke sine egne bringebær om sommeren eller stopp et sted langs veien og finn dine egne, ville bær.

Fra havet

Når det kommer til fisk har vi fjorder fulle av sei, kysttorsk, kveite og makrell. Øverås Gård kan sammen med Hamarøy Fjordtur ta deg med på fisketur, og tilberede fisken i steinovnen i gårdskafeen. Ann Merethe byr også på helt fantastiske kanelboller! Ellers tilbyr mange av våre spisesteder fiskesuppe, laget av lokale råvarer. Eller kanskje hjemmelagede fiskekarbonader. Og så er det boknafisken: torsk som henger i 12 - 14 dager, slik at den er halvveis på vei til å bli tørrfisk - en rett du finner i våre menyer. Serveres med bacon, gulrotstuing og potet. Noe av det beste som fins!

Lokale fristelser

På Hamsunsenteret finner du Kafe Knut hvor Julia baker de herligste kaker som serveres med god fairtrade kaffe. Hun byr også på småretter med lokale delikatesser som røkt laks, så her er det bare å kose seg!

Tranøy er en hel liten oase i seg selv med bakeri og kafeer, gallerier med muligheter for små munnfuller av hjemmelaget mat, restaurant og overnatting - og kunstpark Tranøy. Absolutt verdt et besøk om du søker smaken av Hamsuns Rike.

Så når du ferdes i vårt langstrakte rike, forhast deg ikke. Stopp, smak og nyt lokale spesialiteter. Ferske og ureiste produkter i vakre naturomgivelser gir en helt annen opplevelse enn det man ellers er vant til i en hektisk hverdag.