25.02.2014 - Den sagnomsuste «ambolten» innerst i Stefjorden i Tysfjord kommune i Nordland, kan sees fra minst syv prestegjeld. I 2002 fikk Stetind status som Norges nasjonalfjell. Fjellet rager 1392 meter over havet og ligger i Tysfjord kommune i Nordland, og kan by på luftige klatreopplevelser.


Det er både fjellets form og historie som gjennom årene har lokket og inspirert, og som stadig drar klatrere, kunstnere og turister fra fjern og nær til Tysfjord.

Stetind tilhører samme geologiske formasjon som fjellene i Lofoten og består av fast granitt.Dette er Nord-Europas største naturlige obelisk (ett sammenhengende stykke stein), og granitten denne obelisken er formet av er ca. 1800 millioner år gammel.

Professoren og filosofen Arne Næss forelsket seg i fjellet og besøkte det en rekke ganger. Sammen med blant andre en av Norges kvinnelige klatrepionerer, Elsa Hertzberg, klatret han flere imponerende nye ruter til toppen. Han var også med i gruppen som gjorde den første vinterbestigningen av Stetind i 1963.

Ønsker du å klatre ?  Se www.nordlandturselskap.no 

Ønsker du å vite mer om Stetinds historie ? www.visitstetind.no og www.stetind.nu