04.06.2015 - Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland. Steven Holls forunderlige tårn inviterer til oppdagelsesferd, og Hamsuns romanfigurer har etterlatt seg spor i byggets arkitektur. I sommer byr vi på konserter, litterære vandringer, høytlesning og fortellerstunder for barn i Pans skoger. Kom og drøm deg bort i Hamsuns litteratur og natur!

Sommer på Hamsunsenteret 2015

Arkitekturvandring

Bli med på oppdagelsesferd i Hamsunsenteret. Hver dag kl. 11.30 og 16.00.

Sommerforedrag: «Denne satans romanen»

Årets sommerforedrag viser deg nye sider ved Hamsuns skriving. Hver dag kl. 14.30.

Knut Hamsun og Anders Beer Wilse gjennom 50 år

Fotoutstilling i Kafé Knut.

Språklige lykketreff

I en virkningsfull veksling mellom høytlesning og omvisning presenteres Hamsuns mest sentrale verk. Hver dag kl. 13.00. Fra 20. juni.

Fredagskonserter

Intimkonserter i Hamsuns barndomshjem. Fredager kl. 14.00. Fra 20. juni.

Høytlesning i Antikvariatet

Høytlesning for voksne i Antikvariatet på handelsstedet Breidablikk. Tirsdager kl. 14.00. Fra 20. juni.

Kafé Knut, Hamsunsenteret

Et godt tilbud av hjemmelagde lunsjretter, kaffe, te og kaker. Hver dag kl 11.00 – 18.00.

Knut Hamsuns barndomshjem

Ligger i Hamsund, ca. fem km fra Hamsunsenteret. Åpent alle dager kl. 11.00 – 18.00. Fra 20. juni til 16. august.

Handelsgården Breidablikk

Antikvariat og utstillingen "Med båtan gjennom strauman". Hver dag kl. 11.00-18.00. Fra 21. juni til 16. august.

For barnefamilier

Gå på oppdagelsesferd i Pans skoger – en leken opplevelsessti for barn i vakker natur ved Hamsunsenteret. I skogen finner du hengekøye, en fuglekasse, spikkestasjon og mange andre morsomme og rare ting. 

Du kan også utforske skogen sammen med Hamsunsenterets skogvoktere. Bli med på eventyr i de mystiske skogene hvor skogsguden Pan bor! Fortellerstund i Pans skoger: Fredager i juli: 3., 10., 17., og 24. juli kl. 12.00. Billett hentes i resepsjonen. Møt opp utenfor Hamsunsenterets hovedinngang. 

Besøk Ordsmia og Snekkerbua i Knut Hamsuns barndomshjem. Som barn var Knut opptatt av ord og bokstaver. Han skrev på himmelen, risset inn ord på trærne og i duggen på vinduet. I Ordsmia er du ordsmed og får leke deg med ord og bokstaver. Hamsun var også en ivrig spikker. I Snekkerbua får du prøve gammelt verktøy og snekre det du vil. 

Hamsunsenteret er åpent hver dag 11.00-18.00 (1. juni-20. august). Hamsuns Barndomshjem er åpent hver dag 11.00-18.00 (20.juni-16.august). For fullstendig sommerprogram: hamsunsenteret.no.

Mer om Hamsunsenteret

Utstilling

Hamsunsenterets utstilling er en vandring gjennom Knut Hamsuns liv og litteratur.Utstillingen utforsker bredden og flertydigheten hos den berømte og fordømte forfatteren – hans modernisme og modernitetskritikk, de rastløse vandrerskikkelsene, idealiseringen av jordbruket, kjærligheten, nordlandsnaturen og sjelslivets skiftende stemninger. Hamsuns politiske utvikling og ettermæle er sentralt i utstillingen, som bindes sammen av sitater fra Hamsuns suverene formuleringskunst.

Utstillingen går over fem etasjer. Vi følger ikke Hamsun kronologisk gjennom livet, men gjennom tematiske stasjoner som tar utgangspunkt i sentrale spørsmål som Hamsuns forfatterskap reiser. De besøkende kan dermed starte hvor som helst i utstillingen.

Bygget

Senteret er tegnet av den internasjonalt anerkjente arkitekten Steven Holl. Han ble tildelt Progressive Architecture Awards i 1996 og modellen er innkjøpt av Museum of Modern Art, New York. Vinduene og balkongene i bygget oppmuntrer deg til å se og lytte til det landskapet som Knut Hamsun vokste opp i, og som har gitt inspirasjon til verdenskjente bøker som Pan, Markens grøde og Landstrykere.

Hamsundagene

Hamsundagene arrangeres annet hvert år i tiden rundt forfatterens fødselsdag 4. august. I 2012 var det 30 årsjubileum for litteraturfestivalen, som er det største og mest profilerte Hamsun-arrangementet i landet. Neste Hamsundager arrangeres i 2016.

Åpningstider

Sommeråpningstid 1. juni – 20. aug.:
Alle dager kl. 11.00–18.00

Ordinær åpningstid:
Tir–fre: kl. 10.00–15.30
Lør–søn: kl. 11.00–17.00
Man: Stengt

Januar: Stengt

For informasjon om billettpriser, reiserute og enda mer, se: www.hamsunsenteret.no

Velkommen til Hamsuns Æventyrland på Hamarøy!